Diyarbakır Nafaka ve Tazminat Avukatı

Boşanma avukatlarının özellikle mahkeme süresince en çok karşılaştığı durumlar arasında nafaka ve tazminatı sayabiliriz. Bunlara ek olarak ise velayet anlaşmalı boşanmaların önündeki en büyük engeller olarak genelleniyor. Diyarbakır nafaka ve tazminat avukatı için aile hukuku üzerine tecrübeli bir avukat seçmelisiniz. Birtane hukuk bürosu size tecrübe ve teknik donanım olarak en iyi alternatifleri sunabiliyor.

Yaşanan süreçte en önem verilen hadisenin nafaka olması tabii ki boşanma davalarında medeni kanunda yer alan ilgili maddeye dayanıyor. Bu madde gereğince erkeğin çalışmayan eski eşine ve eşinden olmuş çocuklarına nafaka ödeme zorunluluğu doğuyor.

Nafaka Nedir

Özellikle boşanma davalarının sonunda nafaka anlaşmaları iki taraf için de çetin geçiyor. Bunun ana sebebi ise erkeğin daha az nafaka ödemek isterken, kadının daha fazla nafaka talep etmesidir. Fakat bunun kanuni anlamda tek sınırlaması gelir düzeyidir. Alınan maaşa bağlı olarak verilebilecek nafaka tutarı belirlenir.

Dolayısıyla mahkemede hakimin bu oranın haricinde bir nafaka tutarına karar vermesi mümkün değildir. Böyle bir nafaka tutarı belirlenmiş olsa dahi taraflar itirazda bulunabilirler. Anlaşmalı boşanmalarda dava öncesinde avukatlar nezdinde zaten nafaka tutarında her iki tarafın da mutabık olduğu söylenebilir. Fakat çekişmeli boşanma davalarında nafaka talebi yasal bir hak olmakla beraber güncel yaşam şartlarını da karşılamalıdır.

Nafaka Hangi Durumlarda Zorunludur?

Boşanma sonrası taraflar kadar önemli bir diğer detayı çocuklar olarak nitelendirebiliriz. Hatta yetişkinler için bu durum çok daha kolay bir süreçtir. Velayet ise çocukların bir seçim yapmasına kadar gidebilen bir dönemi beraberinde getirir. Aynı şekilde çocuk olduğunda nafaka zorunluluğu çocuk için de söz konusu olur.

Böyle durumlarda erkeğin çalışmadığı sürece eski eşine nafaka ödemesi zorunluluktur. Zorunlu olan bir diğer nafaka ise eşinden olma çocukları içindir. Bu aşamada kız çocukları için çalışmadığı ya da evlenmediği müddetçe devam eden bir nafaka söz konusu iken erkek çocuklar için 18 yaş sınırı mevcuttur. Fakat yine de eğitim hayatının devam etmesi durumunda eğitim giderlerinin baba tarafından karşılanması için mahkemeye başvurularak nafaka davası açılabilir.

Bizi Arayın